Wednesday, April 29, 2015

SARDIN PUFF

Teringin pulak nak buat sardin puff.. so projek diteruskan awal2 pagi lagi.. pukul 4pagi bangun terus buat. Inilah hasilnya..kerja kerja mambakoo selesai jam 6.30pagi..boleh makan untuk breakfast

jom share sama2 resepinya..


Sardin Pufff


BAHAN INTI 
1 tin =425g sardine asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang merah,cincang
2 camca besar serbuk cili 
3 camca besar cili kering yang dikisar- boleh tambah kalau suka pedas
1 paket kecil = 25g serbuk kari daging
Asam jawa, perah jusnya- agak2 secukup rasa 
4 biji ubi kentang di potong dadu

BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + pewarna kuning telur = kacau rata


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, paste serbuk kari daging, serbuk cili dan cili kisar hingga garing. Masukkan garam halus,jus asam jawa  Kacau rata, masukkan ubi kentang.gunakan api sederhana dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minit. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur.Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan.Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...

Siap di hidang


Jom makan.. ranggupnya..


No comments:

Post a Comment