Wednesday, April 22, 2015

POTATO CAKE

Potato cake

(A)

4 white egg
1tsp cream of tartar

(B)

4 eggs yolk
1 cup castor sugar(can add if like sweet)
1cup corn oil
1 1/2 cup cake flour
1tsp Baking powder
4 potatoes - Boiled then mashed - get 2cups
2 spoon fresh milk
1tsp vanilla essence /banana essence

(C)

20g coco powder( add after all done mix)
1tsp coco flavour



Kek Ubi Kentang

(A)
4biji putih telur
1tsp krim tartar

(B)
4 biji ubi kentang- rebus-lecek (dapat 2 cawan)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur merah gred A
1 1/2 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
2 sudu fresh milk
1tsp vanilla esen/esen pisang

(C)
20g serbuk koko
1tsp perisa koko

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putarkan bahan (A) iaitu putih telur& krim tartar.

Putar bahan (B) gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan ubi yg dilenyek dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, fresh milk dan gaul sebati. Campur adunan A dgn B gaulkan sebati..

Asingkan adunan. Satu bahagian campurkan bahan (C) iaitu serbuk koko dgn perisa koko. Gaul sebati. Jadi dapat 2 adunan yang original & yang di campur koko..Tuang dalam loyang selang seli.. ala ala marble cake dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 

Selamat mencuba..


Sumber Kajian sendiri..



Siap di potong

Yummy



Jom cuba.. Ala Ala Master chef di rumah sendiri..

No comments:

Post a Comment