Saturday, April 4, 2015

Egg Tart Hong Kong to Langkawi


Memandangkan teringin nak makan egg tart ni, macam rasa dalam mulut dah..

Apa lagi hari ni tak kerja.. mula la projek membuat egg tart hong kong. Kita bawa mai langkawi... awal2 pagi  dah start buat  doh untuk pastry. Adun then masukkan dlm peti sejuk.

Pada yang teringin nak buat boleh ambik resepi di bawah ni. Adunan ni boleh dapat dlm 12 biji untuk acuan saiz dlm 2inci lbh.

BAHAN-BAHAN PASTRI 

160 gram tepung gandum
80 gram buttercup
1 camca besar penuh gula aising
1 telur
Secubit garam
Tepung gandum jika perlu


BAHAN-BAHAN KASTARD (INTI) 

3 biji telur
80 gram gula halus/ aising sugar
75 ml air panas
125 ml susu segar
1/4 camca teh esen vanilla

1camca tepung kastard
Secubit garam
Beberapa titik pewarna makanan kuning telur (nak bagi menarik je)

CARA MEMBUATNYA 

  1. UNTUK PASTRY :- Gaulkan butter dan gula aising hingga sebati, masukkan telur,putar hingga rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh, jika doh terlalu lembut, tambah sedikit lagi tepung. Balut doh dengan plastik cling dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  2. Keluarkan pastry, bahagikan kepada 12 bahagian sama besar dan bulat2kan. Ambil satu bahagian, tekan doh ke dalam acuan tart hingga meninggi.Kemudian tolak ke dalam.dan tekan sekali lagi agar membentuk kelongsong yang bahagian tepinya seakan2 kelim karipap.Buat hingga siap dan sekali lagi masukkan ke dalam peti sejuk semula selama 30 minit.
  3. UNTUK KASTARD (INTI) :- Bancuh gula dengan air panas dan kacau hingga gula larut, biar sejuk. Kemudian masukkan susu segar, ke dalam air gula tadi, tambah telur, tepung kastard, secubit garam dan beberapa titik pewarna makanan kuning telur (kalau nak). Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi sebanyak 2 kali. Ketepikan
  4. UNTUK HONG KONG EGG TART :- Panaskan oven pada suhu 180C. Keluarkan kelongsong tat dari peti sejuk, susun atas dulang pembakar. Tuang kastard tadi hingga penuh. Buat hingga siap dan masukkan ke dalam oven, bakar selama 25 - 30 minit pada rak bawah. Bila kastard kelihatan kental dan pastry keperangan, boleh keluarkan dari oven. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
Adunan pastry siap dlm acuan


Ready nak bakooo


Siap dah..


Jom makan.. hmmm sedap.

Thanks pada che mat gebu..
Sumber resepi rujuk dr che mat gebu punya blog & tambah2 sendiri.










 

     
     


1 comment:

  1. Yuk Merapat Best Betting Online Hanya Di AREATOTO
    Dalam 1 Userid Dapat Bermain Semua Permainan
    Yang Ada :
    TARUHAN BOLA - LIVE CASINO - SABUNG AYAM - TOGEL ONLINE ( Tanpa Batas Invest )
    Sekedar Nonton Bola ,
    Jika Tidak Pasang Taruhan , Mana Seru , Pasangkan Taruhan Anda Di areatoto
    Minimal Deposit Rp 20.000 Dan Withdraw Rp.50.000
    Proses Deposit Dan Withdraw ( EXPRES ) Super Cepat
    Anda Akan Di Layani Dengan Customer Service Yang Ramah
    Website Online 24Jam/Setiap Hariny

    ReplyDelete